De burgemeester spreekt Hatice en Carla toe

Mevrouw Hatice Can-Sevinç
Goedemorgen! Wat goed dat we elkaar zo kunnen zien, want ik wil graag een paar dingen tegen u zeggen, mevrouw Can. Het liefst deed ik dat in het stadhuis, maar uw gezondheidssituatie laat dat helaas niet toe. Doen we het gewoon op deze manier, toch? Lang leve de techniek!

Ik wilde het met u hebben over vrouwen, stérke vrouwen. Utrecht is de stad van sterke vrouwen, wist u dat? Dan heb ik niet alléén over historische personen als Anna Maria van Schurman, de eerste vrouw die aan een universiteit mocht studeren of onze verzets­heldinnen Trijn van Leemput en Truus van Lier, voor wie vrijdag een monument is onthuld. Dan bedoel ik ook vrouwen die in 2022 in Utrecht van alles voor elkaar krijgen. Eén van die vrouwen bent u, want u bent één van de drijvende krachten achter het 3GeneratieCentrum. Een parel in Kanaleneiland, die ooit al de koning, Geer én Goor op bezoek kreeg en dat kan niet iedereen in Utrecht zeggen!

Samen met Carla Landolf vormt u hét gouden duo dat zorgt dat het 3GeneratieCentrum op rolletjes draait. U bedenkt de activiteiten, organiseert ze, coördineert ze en voert ze uit. De koffie-ochtend op dinsdag, het Kanaleneilandkoor, Kanaleneiland Yoga, Bewegen voor Ouderen en de Turkse Ouderengroep: u bent één van de vrijwilligers die ervoor zorgt dat iedereen na afloop weer met een glimlach naar huis gaat. Uw ervaring bij de Turkse Ouderen­soos en Kinderspeelhof kwamen goed van pas, want daarmee bouwde u een netwerk op waar je u tegen zegt.

Dat netwerk werd zes jaar geleden nóg groter, toen het buurthuis gerenoveerd moest worden en de bewoners van de nabijgelegen flats overlast hadden van alle werkzaamheden. Ja, dat werk moest natuurlijk wél doorgaan, maar het ging om kwetsbare buren, dus u bedacht een plan. U ging heerlijke soep koken en uitdelen aan de buren. En wat bleek: met één kopje soep breek je metersdik ijs! Het eerste contact werd gelegd en daar bleef het niet bij. Een klein gebaar naar de buren groeide uit tot een blijvend, warm contact. Het soep­project was geboren. Eén keer per week brengen vrijwilligers soep, brood en fruit maken een praatje. Een prachtig én gezellig initiatief om de eenzame en kwetsbare mensen uit hun isolement te halen.

Naast uw werk voor het 3GeneratieCentrum bent u vrijwilliger bij de Eyup Sultan Moskee. Als de moskee voor het goede doel geld en spullen willen inzamelen, hoeven ze u maar te bellen en u staat paraat. Ook nam u het initiatief om de Gezondheidsdagen bij de moskee te houden.   

Mevrouw Can, ik noemde net een aantal Utrechtse sterke vrouwen die op hun manier iets bijzonder of heldhaftigs hebben gedaan. Maar je hoeft geen grootste dingen te doen om een heldin te zijn. Wat u doet, heeft ook enorm veel impact en ik zou willen zeggen: ga hier vooral mee door, zo ver uw gezondheid het toelaat want die komt altijd op de eerste plaats!

Maar weet dat Utrecht vrouwen zoals u nodig heeft! Onze koning is het daar helemaal mee eens. Tijd om te verklappen waarom ik u zo graag wilde spreken, want ik mag u vertellen dat het Zijne Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd! Het lintje, en de oorkonde komen uw kant op. Ik wens u alle beterschap en ik hoop dat we elkaar snel een keer live ontmoeten.

Hatice kon zelf niet aanwezig zijn, daarom sprak de burgemeester haar door de telefoon toe

Mevrouw Carla Landolf
Dat was mooi, hè? En een zeer verdiend lintje voor mevrouw Can. U hoorde mij zeggen dat Hatice Can de helft is van een illuster Domstedelijk dames duo. Een French & Saunders, een Plien & Bianca, een Thelma & Louise… maar dan op zijn Utrechts! Samen met Hatice Can bent u sinds jaar en dag dé drijvende kracht achter het 3GeneratieCentrum. Ik vertelde net al dat de koning al eens kwam kijken en Geer & Goor gingen klussen. Benieuwd hoe dát eruit­zag: één van Nederlandse bekendste mannenduo’s en hét dynamische duo van Kanalen­­eiland samen aan de slag met de hamer en de verfroller.

Als beheerder van het buurtcentrum opent en sluit u het pand, koopt alles in, zorgt dat bij activiteiten alles klaarstaat en u regelt alles als er een ruimte moet worden verhuurd. Kortom; Carla regelt het allemaal. U bent ook één van de vrijwilligers van de Bruggroep die activiteiten verzint, organiseert en coördineert. En zorgt voor de gezelligheid.

In 2016 dreigde het, ik vertelde het net al, even minder gezellig te worden in en rondom het buurtcentrum. Renoveren gaat helaas niet zonder overlast, maar een beetje aandacht doet wonderen. En niet te vergeten een kom overheerlijke soep!
Soep bleek de sleutel naar nieuwe contacten en mooie gesprekken, dus ging het burenproject na de renovatie van het buurthuis door. Iedere week deelt u soep, fruit en brood uit, hét succesrecept om kwetsbare en eenzame buurtbewoners uit hun isolement te halen en mensen met elkaar in contact te brengen.

In het verleden begeleidde u de groep met de afkorting AMWAHT – Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst. Dit is een kring waar mantelzorgers hun ervaringen en problemen met elkaar. U weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om oog voor anderen te hebben – of het nu een ziek familielid is of een oude buurvrouw die om een praatje verlegen zit. 

Ik heb gehoord dat u vijf kinderen heeft, maar u schrok nooit terug voor de tijd en kosten die u in uw werk voor het 3GeneratieCentrum en de mantelzorgersgroep met zich meebrengen. Overdag, ‘s avonds, in de weekenden, tijdens vakanties…u staat er. Alleen de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn voor u heilig en dan bent u even vrij. Meer dan verdiende vrije dagen, want wat u allemaal doet en laat voor het buurtcentrum, is in één woord indrukwekkend… Met uw energie en enthousiasme zorgt u ervoor dat collega’s hun werk met plezier doen en bezoekers het naar hun zin hebben. Natuurlijk doet dit niet in uw eentje, het is team en samen met Hatice Can vormt u een koningskoppel.

Over de koning gesproken, de hoogste tijd om u te vertellen wat u in het stadhuis doet, maar u kunt het vast wel raden… Want de andere helft van het illustere Domstedelijk dames duo zonder een prachtige blijk van waardering naar huis laten gaan, dat kan natuurlijk niet! Ik vind het hartstikke leuk om ook te mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.